Delle

Jullie kennen het waarschijnlijk wel. Dat je soms niet goed weet wat je moet doen: vluchten of vechten? Ofwel: het probleem het probleem laten of toch maar proberen het probleem op te lossen? Lastig hierbij is dat een probleem wat nu speelt en dringend lijkt volgende week geen probleem meer hoeft te zijn. Het is ofwel opgelost door actief handelen (ik moet weg, het regent, ik zet een paraplu op), ofwel door passief handelen (ik moet weg, het regent, ik wacht tot het stopt met regenen). De actieve aanpak kost energie, de passieve vooral tijd. In Duitsland bestaat zelfs een term voor de passieve aanpak: Delle: 'Durch einfach liegen lassen erledigen'. Welke aanpak je kiest bij een probleem kun je dus laten afhangen van de tijdsdruk. Tijdsdruk is er wanneer de oplossing van een probleem als belangrijk wordt ervaren en de gevolgen van 'liegen lassen' als ongewenst worden beschouwd. Je zal dan energie moeten steken in de probleemoplossing. Is er geen tijdsdruk, dan zou je kunnen overwegen je actie nog even uit te stellen. Want misschien is het probleem minder groot dan je dacht of wordt 't aangepakt en opgelost door andere mensen. Zo vergaat het ook mijn 'to do' lijstjes: veel actiepunten kan ik na verloop van tijd gewoon schrappen omdat het probleem er niet meer is. Delle werkt echt! Voor mij dan..

 

Peter

Reactie schrijven

Commentaren: 0