'Work hard, play hard'

Dit jaar begon voor mij net iets anders dan andere jaren, namelijk op het zonnige Bonaire. Op 2 januari stapte ik in het vliegtuig in opdracht van mijn werk om de komende drie maanden als inkoopadviseur aan de slag te gaan bij Rijksdienst Caribisch Nederland. Een mooi begin van het jaar, maar ook een behoorlijke uitdaging. Weg uit mijn vertrouwde omgeving van vrienden en familie en opeens in een hele andere cultuur. Want ondanks dat dit een bijzondere gemeente is van Nederland, waan je je hier toch in een hele andere wereld

 

Van mijn voorganger kreeg ik als tip: work hard, play hard. Een uitspraak die ik regelmatig hoor maar op Bonaire blijkbaar over het algemeen van toepassing is. Ik hoor je bijna denken “hoezo work hard? Het zijn Antilianen, daar gaat toch alles lekker tranquilo?”. Voor nu kan ik in ieder geval bevestigen dat alles hier inderdaad een tandje minder hard gaat dan in Nederland; op straat, in winkels, in restaurants. Het feit dat het hier overdag zo’n 30 graden is, kan hier natuurlijk mee te maken hebben, maar ook lijkt iedereen zich minder druk te maken. De mensen zijn gemoedelijk en rustig – een beetje zoals in een Nederlands dorp. En net zoals in een dorp is het heel erg “ons kent ons”. Er wonen op het hele eiland zo’n 20.000 mensen en iedereen staat wel op een bepaalde manier met elkaar in verbinding. Dit maakt ons inkoopvak natuurlijk niet veel makkelijker, zeker niet als opdrachtgevers altijd wel iemand kennen die het klusje ook (goedkoop) kan klaren. Daarom is het sociale leven hier ook zo belangrijk. Een leverancier die je eerder hebt afgewezen voor een aanbesteding, kan een paar uur later zomaar naast je in de kroeg staan of je partner zijn tijdens een potje beach-tennis.

De komende maanden ga ik kijken of ik het hoge Nederlandse tempo kan loslaten en meer mee kan gaan in de flow. Ook wil ik een goede balans vinden tussen werk en privé en hoe deze twee in verhouding tot elkaar staan in een kleine gemeenschap zoals Bonaire. En natuurlijk hoe ik mijn ervaringen hier vanaf april weer kan toepassen in de (in vergelijking) heftige cultuur en werkdruk die in Nederland heerst. Daarnaast is het aan mij de uitdaging inkoop hier nog meer op de kaart te zetten en vooral de positieve kanten van het vak te laten zien. Het feit dat de zon hier vanaf 7 uur ‘s ochtends al volop schijnt, is voor mij in ieder geval al een positief begin!

Daphne

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0